Stucadoors zijn trots op hun stucwerk. Ze geven graag garantie op de kwaliteit van hun stucwerk.

Stucwerk garantie
Garantieregelingen voor alle producten zijn in Nederland vergelijkbaar opgebouwd. Ook de garantie op stucwerk volgt deze opbouw:

  • Stucwerk in de eerste zes maanden: aflevergarantie op uw stucwerk
  • Stucwerk na de aflevergarantie

Stucwerk tijdens de aflevergarantie

Tijdens de eerste 6 maanden na het opleveren, valt het stucwerk onder de aflevergarantie. Het stucwerk moet voldoen aan de eisen voor normaal gebruik. Beschadigingen en gebreken moeten door de stucadoor hersteld worden. U betaalt alleen zelf voor het herstel, als de beschadiging het gevolg is van 'niet afgesproken bijzonder gebruik' van het stucwerk. De stucadoor moet dan aantonen dat dit het geval is.

Deze eerste zes maanden zijn een bijzondere periode binnen de afgesproken garantieperiode. Na de eerste zes maanden loopt de aflevergarantie af.

Stucwerk na de aflevergarantie
U gaat met de stucadoor een overeenkomst aan, waarin vermeld staat hoe lang de garantie voor uw stucwerk geldt. Deze afgesproken garantieperiode voor uw stucwerk staat op uw garantiebewijs. Tijdens deze periode valt schade aan uw stucwerk onder de garantie. Belangrijk: in deze periode moet u zelf aantonen dat eventuele schade onder de garantie voor het stucwerk valt.

Stucwerk eisen
Tijdens de afgesproken garantieperiode moet uw stucwerk voldoen aan de eisen voor normaal gebruik. Normaal gebruik houdt in dat een product, in dit geval stucwerk, moet voldoen aan wat men redelijkerwijs mag verwachten van dat product.

Van de meeste soorten sierpleister mag bijvoorbeeld verwachten worden dat ze watervast zijn. Waterschade valt dan onder de garantie. In uw garantiebewijs staat exact vermeld wanneer de garantie op stucwerk geldig is.

NOA Afbouwgarantie
Stucadoors kunnen aangesloten zijn bij de Nederlandse Ondernemersvereniging Afbouwbedrijven. Ze moeten dan aan de eisen van deze branche-organisatie voldoen en mogen het NOA-logo dragen. Stucadoors die aangesloten zijn bij de NOA werken met de NOA Afbouwgarantie.

De NOA Afbouwgarantie voor stucwerk in het kort:

  • 5 jaar garantie op stucadoorswerk binnen
  • 3 jaar garantie op stucadoorswerk buiten

Gegarandeerd wordt dat:

  • het stucadoorswerk voldoende aan de ondergrond gehecht blijft.
  • het stucadoorswerk niet scheurt, tenzij dit veroorzaakt wordt door werking van de ondergrond, als de stucadoor die werking niet had kunnen voorzien.
  • gebreken kosteloos verholpen worden, tenzij de gebreken niet met het stucadoorswerk te maken hebben.

Mochten uw stucadoor en u het niet eens worden, dan kan de Geschillencommissie van de NOA helpen met de afhandeling van het meningsverschil.

Stucadoor prijzen vergelijken
Als u een stucadoor betaalt om goed stucwerk aan te brengen, mag u een goed product verwachten voor uw geld. Maar, in veel gevallen kunt u wel flink besparen op stucadoor prijzen. Tussen de prijzen van verschillende stucadoors kan namelijk veel verschil zitten. Door offertes van meerdere stucadoors te vergelijken kunt u dus de juiste stucadoor kiezen en voordeliger uit zijn. Het leveren van kwaliteit kost nou eenmaal geld. Het niet leveren van kwaliteit kost echter kapitalen en vooral ook ergernis.